Aktuality

  • ZŠ Třebízského v síti

Ohlédnutí za školním rokem

Datum: 7. července 2023 Autor: Kuzní­ková, PaedDr. Kategorie: Oznámení rodičům , Ze života školy


Ohlédnutí za školním rokem
Rekonstruovaná škola a školní kuchyň i jídelna
Letošní školní rok jsme začali v nově zrekonstruovaných prostorách školy i školky. Nová kuchyň a školní jídelna se sice oblékla do nového kabátu až na začátku prosince, do té doby musely kuchařky vařit ve stísněných pronajatých prostorách, ale vše zvládly pod vedením hlavní kuchařky paní Lucie Hermanové na výbornou. Všem zaměstnancům i zřizovateli patří velké poděkování za pomoc při rekonstrukci školy. Výsledkem je příjemné prostředí ve třídách, na chodbách, v divadelním sále, tělocvičně a samozřejmě v naší nové kuchyni.
Matematická Soutěž – MaSo – MFF KU Praha
Ve středu 10. května proběhla na jedenácti místech v osmi městech České republiky matematická soutěž MaSo pořádaná Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. S náročnými úlohami a strategií hry si v tomto ročníku poradil také tým „Třebíci“ složený z žáků 8. ročníků Základní školy Třebízského v Kralupech nad Vltavou ve složení Kristýna Königová, Petr Mareš, Matěj Blahůšek a David Smetana. V silné konkurenci 314 týmů ze základních škol a víceletých gymnázií z celé republiky nakonec obsadili pěkné 118. Místo, když si tuto soutěž zkusili poprvé.Celou soutěž provázela fantastická nálada, která jen dokázala, že i matematika může ve správném podání dělat žákům obrovskou radost. Za úspěch proto považujeme nejen dobré umístění a získání cenných zkušeností s tímto typem soutěží, ale zejména prohloubení zájmu o matematiku a logické myšlení obecně.Děkujeme pořadatelům, gratulujeme všem zúčastněným a těšíme se na další ročníky.


Střípky z matematiky a fyziky
V letošním školním roce jsme kromě jiných soutěží organizovali i školní kola matematické a fyzikální olympiády, kde jsme v okresních kolech následně získali velmi pěkná umístění. V okresním kole matematické olympiády pro 5. třídy jsme získali 3. (Mariana Holinková), 4. (Tomáš Charvát a Jan Šafránek) a 5. místa (Richard Kvarta). Okresní kolo pro 8. ročník naše škola vyhrála (Petr Mareš) a v fyzikální olympiádě jsme se umístili na 2. místě( Petr Mareš).Rovněž jsme zorganizovali pro všechny žáky od 2. – 9. tř. Matematického klokana, kde někteří velmi překvapili.Všem žákům i pedagogům patří velký dík za úsilí, které věnovali přípravě.

Konec školního roku proběhl již s našimi tradičními akcemi. Měsíc červen jsme zahájili obhajobami tzv. absolventských prací 9. ročníků, kde žáci ukázali, jak umí pracovat s informacemi, prameny a různými zdroji na dané téma a zároveň je pak pomocí vlastní prezentace umí obhájit před komisí. Poté jsme přivítali prázdniny na zahradní slavnosti „Hurá na prázdniny“, kde jsme tančili s příběhem Doctor Dancer, tvořili jsme v letní třídě s pedigem, ochutnávali výrobky z kroužku vaření a užili si zábavné odpoledne společně s rodiči.
Poslední týden jsme v rámci projektových dnů „Dny za poznáním“ vyrazili na různá zajímavá místa. Žáci se podívali se na Staré Hrady, Vyšehrad, do Miřejovic, Prachovských skal v Českém Ráji, na Říp, Okoř, do ZOO Praha, taky si prošli historické centrum Prahy i naučnou stezku vytvořenou ekologickým centrem v Kralupech nad Vltavou . Další den se někteří žáci se svými učiteli vypravili do hornického muzea do Příbrami, na Budeč, do Prahy do Sv. Víta, navštívili naučnou stezku Strachov a znovu zavítali i do historického centra v Praze, případně využili naši krásnou zahradu s letní třídou.
Závěrem bych chtěla poděkovat všem žákům, rodičům, zaměstnancům i zřizovateli Městu Kralupy nad Vltavou za podporu a součinnost při řešení všech problémů, které přináší školní rok a popřát příjemné prožití letních prázdnin.
PaedDr. Dagmar Kuzníková, ředitelka školy